Klokkenluider http://www.paulvanbuitenen.nl Politiek doet ertoe Tue, 23 Oct 2012 16:23:57 +0000 nl-NL hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.7.1 Prinsjesdag, drukte om niets? http://www.paulvanbuitenen.nl/politiek/prinsjesdag-drukte-om-niets/ http://www.paulvanbuitenen.nl/politiek/prinsjesdag-drukte-om-niets/#comments Wed, 17 Oct 2012 08:36:17 +0000 http://www.paulvanbuitenen.nl/?p=45 Gouden koets op prinsjesdagU heeft het afgelopen tijd ongetwijfeld uit de media vernomen. Prinsjesdag 2012 is in al haar grandeur voltrokken, maar er was eigenlijk bitter weinig te zeggen. De verkiezingen hadden net plaatsgevonden, waardoor de formatie voor velen interessanter was dan de Troonrede. De politieke situatie zal waarschijnlijk voor u beslissen hoe u er financieel voor staat voor de komende periode.

Diverse maatregelen zijn reeds aangekondigd, zoals de BTW-verhoging van 19% naar 21%, die u misschien doen besluiten toch minder de betaalkaart te gebruiken. Of u kijkt reikhalzend uit naar de investeringen die u kunt doen binnen en buiten Europa. In ieder geval lijkt er komende tijd een en ander te gaan veranderen, met een nieuw kabinet en een politiek kruispunt op Europees niveau. Nederland doet zijn best en blijft tot nu toe goed bij, maar de meningen over de toekomst zijn vanzelfsprekenderwijs verdeeld.

Hoewel er nog maar weinig gezegd kon worden over de financiën van komende tijd, was er voldoende gelegenheid voor het ceremonieel van de Troonrede. 2013 belooft een jubileumjaar voor ons koninkrijk. In 1813 werd door Prins Willem Frederik een proclamatie uitgedaan dat handelde over onze herwonnen vrijheid, maar ook over het belang van het herstel van de handel, de welvaart en de veerkracht van de gehele samenleving. Wat dat betreft heeft de geschiedenis zich op opmerkelijke wijze herhaald. Ook onze handel en welvaart staan onder druk door de financiële crisis van de afgelopen jaren. Ook de veerkracht van onze samenleving staat onder druk, wat blijkt uit de populistische tendensen van de laatste tijd. Deze uitdaging, die de koningin ook erkende in haar troonrede, zal veel van het land vragen. Het uitgesproken besef van de moeilijkheid van deze taak is het grote winstpunt van de troonrede.

Was de Troonrede maar een leeg vertoon, zoals sommigen beweerden? Was heel Prinsjesdag een zinloze exercitie, zoals een krant beweerde? U weet wel beter. Prinsjesdag 2012 in Den Haag heeft eens te meer laten zien dat overal kansen liggen. Kansen in Nederland, maar ook daarbuiten. Nederland heeft voor hetere vuren gestaan en de geschiedenis leert dat er voldoende oplossingen voorhanden zijn om de crisis te bezweren.

Foto door R J Essink (Ministerie van Defensie) [CC-BY-SA-3.0-nl], via Wikimedia Commons

]]>
http://www.paulvanbuitenen.nl/politiek/prinsjesdag-drukte-om-niets/feed/ 0
Een bedrijf oprichten – waar moet u op letten? http://www.paulvanbuitenen.nl/nieuws/een-bedrijf-oprichten-waar-moet-u-op-letten/ http://www.paulvanbuitenen.nl/nieuws/een-bedrijf-oprichten-waar-moet-u-op-letten/#comments Sun, 08 Jul 2012 03:05:37 +0000 http://www.paulvanbuitenen.nl/?p=40 Meerdere medewerkers in gesprekEen eigen onderneming starten is niet eenvoudig. Er komt veel bij kijken en er komen vaak meer zaken op uw pad dan u van tevoren verwacht. Uiteraard dient u te starten met het schrijven van een ondernemingsplan, zeker wanneer u een lening van de bank nodig heeft. Vervolgens schrijft u zich in bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Waar dient u verder nog rekening mee te houden?

Aanschaf van de benodigdheden

Vrijwel iedere onderneming heeft een kantoor nodig. Wanneer u administratieve diensten gaat leveren, heeft u een kantoor nodig waar u uw klanten kunt ontvangen. Voert u uitsluitend uw eigen administratie uit, dan kan een kantoor aan huis voldoende zijn. Belangrijk is dat uw kantoor goed ingericht is. Denk aan een computer, een goed bureau en een kwalitatief hoogwaardige bureaustoel, maar ook aan een multifunctionele printer, mappen en papier. Maak verstandige keuzes en koop goed in. Zo kunt u uw papier bij Otto Office kopen, tegen een aantrekkelijke prijs. Wanneer u besluit onder meer uw papier bij Otto Office te kopen, kijk dan ook vooruit. Dit geldt voor al uw inkopen. Bestel niet voor een maand, maar liefst voor minimaal een heel jaar.

Zorg voor een goede planning

Voordat u uw bedrijf daadwerkelijk start is het lastig een goede planning te maken. Hoeveel uur zult u gaan besteden aan uw onderneming? Dit is onder meer afhankelijk van het aantal klanten dat u heeft en krijgt. De Belastingdienst stelt eisen op het gebied van werkuren voor ondernemers. Maak daarom na de eerste maand een planning op basis van de gemaakte uren. Doe dit drie maanden lang en u kunt een goede inschatting maken voor de rest van het eerste jaar.

Rekening houden met tegenslagen

Ondernemers starten vaak met een positieve instelling en dat is natuurlijk ook de bedoeling. Echter, het is heel belangrijk rekening te houden met tegenslagen, zeker op financieel gebied. Ga er niet zomaar vanuit dat u binnen een kwartaal succesvol bent, maar houdt wat financiële middelen achter de hand voor als het niet zo snel opstart als u verwacht had. Zo beschermt u zichzelf tegen de tegenslagen die u geld gaan kosten en komt u niet direct in de schulden terecht wanneer de aanloop naar succes wat langer is dan gepland. Een groot deel van de startende ondernemingen wordt gedwongen binnen een jaar weer te stoppen wegens financiële problemen. In veel gevallen kan dit worden voorkomen met een goede strategie en een back up plan.

Afbeelding: gepard – Fotolia.com

]]>
http://www.paulvanbuitenen.nl/nieuws/een-bedrijf-oprichten-waar-moet-u-op-letten/feed/ 0
Politiek en social media http://www.paulvanbuitenen.nl/politiek/politiek-en-social-media/ http://www.paulvanbuitenen.nl/politiek/politiek-en-social-media/#comments Thu, 05 Jan 2012 16:12:57 +0000 http://www.paulvanbuitenen.nl/?p=20 Screenshot Facebookpagina Tweede KamerPolitieke partijen zetten tegenwoordig vol in op nieuwe media zoals Twitter en Youtube. De vraag is echter hoe de politici ook daadwerkelijk grote groepen kiezers gaan bereiken met sociale netwerken. Hiervoor moet iedere politicus wel doorhebben hoe deze nieuwe media het beste gebruikt kunnen worden. Het is belangrijk dat ze met de berichten die ze achterlaten ook daadwerkelijk mensen mobiliseren in plaats van vervelen met teveel of onbegrijpelijke informatie.

Standpunt overbrengen

Hoe brengen we een standpunt duidelijk over via social media? We zouden een politieke partij in dit geval best kunnen vergelijken met een merk dat we aan het grote publiek bekend willen maken. Een merk dat authentiek is en zich dus onderscheid van de rest. Dit is wat Obama ook gedaan heeft tijdens zijn campagne in de Verenigde Staten. Hij had een duidelijke boodschap die iedereen kan onthouden en heeft onthouden: ‘yes we can’. Via social media heeft hij deze boodschap weids verspreid en eigenlijk kon niemand hier omheen. De slogan werd zelfs opgepikt door een muzikant die er filmpje van maakte op youtube, zonder dat Obama hier zelf om gevraagd had.

Nederlandse politici

Nederlandse politici zijn inmiddels ook allang een aantal jaren aan het twitteren en youtuben geslagen. De verschillen tussen Obama’s tactiek en die van verschillende Nederlandse politici is echter vaak pijnlijk groot. Nederlandse politici brengen ons nog regelmatig op de hoogte van allerlei wissewasjes waarvan we eigenlijk niet echt iets willen weten, terwijl Obama heel gestructureerd bezig was zijn boodschap naar voren te brengen. Ook hebben Nederlandse politici er een handje van om elkaar onderuit te halen, terwijl veel belangrijker is om de eigen boodschap zo duidelijk mogelijk naar buiten te brengen en te zorgen dat de kiezer daar iets mee gaat doen. Ze moeten denken in een potentiële netwerk structuur van hun kiezers. Kiezers zullen activerende berichten sneller delen met de rest van hun netwerk dan persoonlijke wissewasjes.

Advies

De strategie moet daarom zijn dat politici de media gebruiken om hun kiezers te voorzien van argumenten voor hun standpunt. De social media vormen zo een verlengstuk van de gehele campagne. Bijvoorbeeld iedere morgen een punt uit het verkiezingprogramma delen via twitter, of een link naar een belangrijk artikel dat een standpunt ondersteund. Zo geeft een politicus zijn internet kiezer munitie om een standpunt via zijn netwerk te delen.

Screenshot: Facebook.com

]]>
http://www.paulvanbuitenen.nl/politiek/politiek-en-social-media/feed/ 0
Opvallende termen in de Nederlandse politiek http://www.paulvanbuitenen.nl/politiek/opvallende-termen-in-de-nederlandse-politiek/ http://www.paulvanbuitenen.nl/politiek/opvallende-termen-in-de-nederlandse-politiek/#comments Wed, 21 Dec 2011 14:58:04 +0000 http://www.paulvanbuitenen.nl/?p=9 Kranten die vol staan met politieke termenOok dit jaar waren er weer verscheidene opvallende termen populair in de Nederlandse politiek. Denk aan uitspraken over de ‘knoflooklanden’ of het ‘asfaltkabinet’, de retoriek van politiek Den Haag kent opvallende wegen. Hieronder zijn een aantal van deze termen op een rijtje gezet.

Knoflooklanden

Tijdens de eurocrisis was er veel te doen om de Zuidelijk Europese landen. Het zijn deze landen die het voortbestaan van de euro volgens velen in de weg kunnen staan. Vaak werden ze omschreven als luie landen, omdat ze te weinig gewerkt hebben, teveel hebben uitgegeven, dat soort ideeën. De term ‘knoflooklanden’ werd dan ook voornamelijk gebruikt voor landen als Griekenland, Spanje en Italië. De zuidelijke landen waar veel knoflook te vinden is en waar het economisch erg slecht gaat.

Het asfaltkabinet

In tijde van grote economische recessie en een op handen val van de euro is het kabinet erg trots op wat het afgelopen jaar bereikt heeft in het verkeer. De verhoging van de maximale snelheid op de Nederlandse snelwegen is iets waar het kabinet druk mee bezig is geweest terwijl de rest van de wereld op instorten staat, het lijkt een gigantische fout in prioriteiten. Daarom wordt het kabinet ook wel het ‘asfaltkabinet’ genoemd door de oppositie. Het is een maatregel die voor vrijwel niemand echt voordelen oplevert, behalve de automobilist die het een ‘lekker gevoel’ vind om 130 km/u te rijden.

Doe zelf normaal

Waarschijnlijk was dit de beroemdste woordenwisseling in de Kamer van 2011, die tussen Wilders en Rutte naar aanleiding van de Algemene Beschouwingen. Wilders roept ‘doe eens normaal man’, waarop Rutte antwoord met ‘doe lekker zelf normaal man’. Het was een opvallende woordenwisseling en werd door verschillende mensen opgepakt om T-shirts te drukken en groepen op te richten via social media. Ook werd de uitspraak gebruikt in verschillende muzikale filmpjes op internet.

Foto: c – Fotolia

]]>
http://www.paulvanbuitenen.nl/politiek/opvallende-termen-in-de-nederlandse-politiek/feed/ 0
Media en politiek http://www.paulvanbuitenen.nl/politiek/media-en-politiek/ http://www.paulvanbuitenen.nl/politiek/media-en-politiek/#comments Wed, 07 Dec 2011 08:40:43 +0000 http://www.paulvanbuitenen.nl/?p=17 Interview met politicusDe verhouding tussen media en politiek is er eentje van liefde en haat. Wie het goed doet in de media kan dit gebruiken om succes te vergroten. Denk hierbij aan het succes van Pim Fortuyn en Obama. Wie niet het niet zo goed doet voor de camera heeft als politicus een groot probleem. Een duidelijk voorbeeld is Ella Vogelaar, haar ondergang lag in de lijn der verwachting na een zwijgzame confrontatie met een GeenStijl reporter. Dit werpt de vraag op, of er eigenlijk nog wel meer nodig is dan mediageniek zijn voor het zijn van een goede politicus.

Mogelijkheden

De media bieden de mogelijkheid voor politici om hun standpunten naar voren te brengen. De media zeker wel een vinger in de pap, omdat zij vaak bepalen waarover het gaat, ze bepalen wat er op de voorgrond komt en wat er op de achtergrond blijft. Als bijvoorbeeld Mauro het gesprek van de dag is, dan kan dit voor politici de mogelijkheid bieden om standpunten te maken over het asielbeleid. Zo sturen zowel de media als de politici zelf het beeld dat ontstaat bij de mensen thuis. De media maken een onderwerp belangrijk en de politici kunnen hierop inspelen.

Maken of kraken

In het geval van Ella Vogelaar lijkt het erop dat een reporter met listige technieken iemand behoorlijke schade kan aanrichten. Ella Vogelaar werd eigenlijk met haar neus op de feiten gedrukt: ze is geen mediagenieke verschijning. De media kunnen echter niet iemand kraken op het moment dat deze persoon mediageniek is, dus zover gaat het niet. Tegelijkertijd kunnen de media iemand wel maken, hoewel dit ook weer tot op zekere hoogte waar is, omdat mensen uiteindelijk ook behoefte hebben aan een goed verhaal en inhoud op de lange termijn. Iemand kan een goede indruk maken, maar moet dit uiteindelijk wel waarmaken.

Objectief beeld

Het is wenselijk dat de media een objectief beeld geven van wat er zich in de politieke arena afspeelt. Dit is echter zeer lastig en volgens sommige wetenschappers vrijwel onmogelijk. Rob Wijnberg bijvoorbeeld stelt dat de media geen objectief beeld kunnen weergeven, maar dat ieder persoonlijk wel een soort van objectief beeld kan vormen voor zichzelf als meerdere bronnen gebruikt worden. Hiervoor is diversiteit nodig. Tot het beste oordeel komt iemand dus als die zowel Telegraaf als de Volkskrant leest, en zowel Hart van Nederland als Nieuwsuur kijkt. Elke berichtgeving heeft inherent een bepaalde invalshoek, al is het alleen maar de woordkeuze of de keuze voor aandachtsverdeling en onderwerpkeuze. Dat de boodschapper niet zo objectief is als we misschien dachten is niet zo erg, als we maar door hebben van wie de boodschap komt.

Foto: IvicaNS – Fotolia

]]>
http://www.paulvanbuitenen.nl/politiek/media-en-politiek/feed/ 0
Framing in de politiek http://www.paulvanbuitenen.nl/politiek/framing-in-de-politiek/ http://www.paulvanbuitenen.nl/politiek/framing-in-de-politiek/#comments Sat, 19 Nov 2011 12:19:08 +0000 http://www.paulvanbuitenen.nl/?p=13 Politicus houdt een toespraakSinds de jaren 90 heeft het begrip ‘framing’ zijn weg gevonden in de politiek. Vanuit de Verenigde Staten is deze techniek over komen waaien naar Nederland. Framing in de politiek is een strategie om de publieke opinie te beïnvloeden. Door frames te gebruiken kan een politicus ervoor zorgen dat mensen op een bepaalde manier tegen een onderwerp gaan aankijken. Dit kan een politicus vervolgens voor zijn of haar eigen gewin gebruiken.

Woordkeus

Ten eerste is de woordkeus ontzettend belangrijk. In de Verenigde Staten zijn er een aantal mooie voorbeelden te noemen van specifieke woordkeuzes, denk hierbij aan ‘tax relief’ en ‘the war on terror’. Onder deze kapstokbegrippen is het makkelijker om bepaalde maatregelen te rechtvaardigen of in eigen voordeel uit te leggen. Zo gebruikt Geert Wilders in Nederland bij het praten over immigranten vrijwel altijd over een ‘tsunami’ van ‘gelukzoekers’ begrippen die zouden suggereren dat er ongelooflijk hoge aantallen immigranten komen, die alleen voor economisch voordeel naar Nederland komen.

Nederlandse politiek

Over het algemeen is dit een tactiek die vooral door Wilders gebruikt wordt. Altijd gebruikt hij dezelfde frames wanneer hij praat over massa-immigratie. Het frame van ‘straatterroristen’ bijvoorbeeld die de gewone Nederlander het leven zuur maken kan zeer succesvol zijn. Wanneer Job Cohen dit begrip ook in de mond neemt, dan gaat hij mee in het frame van Wilders, waarmee hij onbewust toegeeft dat dit frame bestaat, oftewel dat straatterroristen daadwerkelijk een wezenlijk probleem in de samenleving vormen. Ook Pim Fortuyn was een meester in framing, in zijn campagne in 2002 wist hij zich af te zetten tegen de ‘elite in Den Haag’ en verafschuwde hij de ‘puinhopen van paars’. Zodra andere politici een dergelijk term overnemen ontstaat de suggestie dat paarse kabinetten garant staan voor ‘puinhopen’. Een bewering sterk gevormd wordt door emotie.

Een goed frame

Een belangrijk kenmerk van een sterk frame is dat het blijft hangen bij de mensen. Gaan tegenstanders mee in een frame dan hebben ze eigenlijk op de voorhand al verloren. In de Verenigde Staten is het framen een ware wetenschap geworden. Met de juiste frames kan de kiezer zo verleid worden om voornamelijk op gevoel en niet op ratio te stemmen. Aan de hand van verschillende hersenstudies worden deze methode steeds weer versterkt. In de campagne van Obama bijvoorbeeld speelden de democraten vooral in op de emotie van Amerikaanse trots.

Foto: picsfive – Fotolia

]]>
http://www.paulvanbuitenen.nl/politiek/framing-in-de-politiek/feed/ 0
Partijen in het parlement http://www.paulvanbuitenen.nl/parlement/hello-world/ http://www.paulvanbuitenen.nl/parlement/hello-world/#comments Wed, 09 Nov 2011 13:05:17 +0000 http://www.paulvanbuitenen.nl/?p=1 Partijen in het parlamentHet Nederlandse parlement bestaat uit de Eerste en de Tweede Kamer. In de Tweede Kamer zijn er 150 zetels beschikbaar, in de Eerste Kamer zijn dit er 75. Tijdens de landelijke verkiezingen kiezen alle stemgerechtigden voor personen van verschillende partijen. Afhankelijk van het aantal stemmen krijgt een lid van die partij dan een zetel in de Tweede Kamer. Om een zetel te krijgen is er dus meestal een behoorlijk aantal stemmen nodig van een paar honderdduizend stemmen. Nederland kent een meerpartijen stelsel.

De grootste partijen

De grootste partijen zijn momenteel de VVD, PVDA en de PVV. In recente peiling is dit niet meer helemaal het geval, maar op dit moment zijn dit de partijen met de meeste zetels in de Tweede Kamer. De VVD is een rechts liberale partij, met verschillende progressieve standpunten. De politiek leider en tevens premier van Nederland is Mark Rutte. De partij werd opgericht in 1948 en volgde de Partij van de Vrijheid op. De PVDA is een progressieve sociaal-democratische partij, met als politiek leider Job Cohen. In 1946 werd de partij opgericht en borduurde daarmee voort op de SDAP, de VDB en de CDU van voor de Tweede Wereldoorlog. De derde grote partij is de PVV, deze partij is relatief nieuw en bestaat sinds 2006. De politiek leider is Geert Wilders en de partij staat bekend als populistisch met zowel links als rechtse standpunten.

De middelpartijen

De huidige middelpartijen in de Tweede Kamer zijn het CDA en de SP. Het CDA is een christelijk georiënteerde partij met zowel linkse als rechtse kanten, het wordt gezien als een middenpartij met overwegend conservatieve standpunten. Momenteel is Maxime Verhagen de politiek leider van de partij. Een andere middelgrote partij is de SP. Momenteel staat de partij hoger in de peilingen, maar in de kamer heeft het minder zetels. Het is een socialistische, eurokritische partij. Politiek leider is Emile Roemer.

Kleinere partijen

De kleine partijen met zetels zijn ten slotte D66, Groenlinks, de Christen Unie, de Partij voor de Dieren en de SGP. D66 is een liberale middenpartij, met zeer progressieve ideeën. In 1966 werd de partij opgericht, de politiek leider is Alexander Pechtold. Groenlinks is een progressief linkse partij die zich profileert met standpunten over milieu. Jolande Sap is de politiek leider van deze partij. De Christen Unie is een christelijk partij met progressieve ideeën op sociaal en ecologisch gebied. De partij voor de Dieren komt op voor de belangen van dieren en de natuur. De SGP ten slotte is een conservatief christelijke partij. De partij bestaat al sinds 1918.

Foto: chagin – Fotolia

]]>
http://www.paulvanbuitenen.nl/parlement/hello-world/feed/ 0