Partijen in het parlement

Partijen in het parlamentHet Nederlandse parlement bestaat uit de Eerste en de Tweede Kamer. In de Tweede Kamer zijn er 150 zetels beschikbaar, in de Eerste Kamer zijn dit er 75. Tijdens de landelijke verkiezingen kiezen alle stemgerechtigden voor personen van verschillende partijen. Afhankelijk van het aantal stemmen krijgt een lid van die partij dan een zetel in de Tweede Kamer. Om een zetel te krijgen is er dus meestal een behoorlijk aantal stemmen nodig van een paar honderdduizend stemmen. Nederland kent een meerpartijen stelsel.

De grootste partijen

De grootste partijen zijn momenteel de VVD, PVDA en de PVV. In recente peiling is dit niet meer helemaal het geval, maar op dit moment zijn dit de partijen met de meeste zetels in de Tweede Kamer. De VVD is een rechts liberale partij, met verschillende progressieve standpunten. De politiek leider en tevens premier van Nederland is Mark Rutte. De partij werd opgericht in 1948 en volgde de Partij van de Vrijheid op. De PVDA is een progressieve sociaal-democratische partij, met als politiek leider Job Cohen. In 1946 werd de partij opgericht en borduurde daarmee voort op de SDAP, de VDB en de CDU van voor de Tweede Wereldoorlog. De derde grote partij is de PVV, deze partij is relatief nieuw en bestaat sinds 2006. De politiek leider is Geert Wilders en de partij staat bekend als populistisch met zowel links als rechtse standpunten.

De middelpartijen

De huidige middelpartijen in de Tweede Kamer zijn het CDA en de SP. Het CDA is een christelijk georiënteerde partij met zowel linkse als rechtse kanten, het wordt gezien als een middenpartij met overwegend conservatieve standpunten. Momenteel is Maxime Verhagen de politiek leider van de partij. Een andere middelgrote partij is de SP. Momenteel staat de partij hoger in de peilingen, maar in de kamer heeft het minder zetels. Het is een socialistische, eurokritische partij. Politiek leider is Emile Roemer.

Kleinere partijen

De kleine partijen met zetels zijn ten slotte D66, Groenlinks, de Christen Unie, de Partij voor de Dieren en de SGP. D66 is een liberale middenpartij, met zeer progressieve ideeën. In 1966 werd de partij opgericht, de politiek leider is Alexander Pechtold. Groenlinks is een progressief linkse partij die zich profileert met standpunten over milieu. Jolande Sap is de politiek leider van deze partij. De Christen Unie is een christelijk partij met progressieve ideeën op sociaal en ecologisch gebied. De partij voor de Dieren komt op voor de belangen van dieren en de natuur. De SGP ten slotte is een conservatief christelijke partij. De partij bestaat al sinds 1918.

Foto: chagin – Fotolia

Gerelateerde artikelen:

, , , ,