Prinsjesdag, drukte om niets?

Gouden koets op prinsjesdagU heeft het afgelopen tijd ongetwijfeld uit de media vernomen. Prinsjesdag 2012 is in al haar grandeur voltrokken, maar er was eigenlijk bitter weinig te zeggen. De verkiezingen hadden net plaatsgevonden, waardoor de formatie voor velen interessanter was dan de Troonrede. De politieke situatie zal waarschijnlijk voor u beslissen hoe u er financieel voor staat voor de komende periode.

Diverse maatregelen zijn reeds aangekondigd, zoals de BTW-verhoging van 19% naar 21%, die u misschien doen besluiten toch minder de betaalkaart te gebruiken. Of u kijkt reikhalzend uit naar de investeringen die u kunt doen binnen en buiten Europa. In ieder geval lijkt er komende tijd een en ander te gaan veranderen, met een nieuw kabinet en een politiek kruispunt op Europees niveau. Nederland doet zijn best en blijft tot nu toe goed bij, maar de meningen over de toekomst zijn vanzelfsprekenderwijs verdeeld.

Hoewel er nog maar weinig gezegd kon worden over de financiƫn van komende tijd, was er voldoende gelegenheid voor het ceremonieel van de Troonrede. 2013 belooft een jubileumjaar voor ons koninkrijk. In 1813 werd door Prins Willem Frederik een proclamatie uitgedaan dat handelde over onze herwonnen vrijheid, maar ook over het belang van het herstel van de handel, de welvaart en de veerkracht van de gehele samenleving. Wat dat betreft heeft de geschiedenis zich op opmerkelijke wijze herhaald. Ook onze handel en welvaart staan onder druk door de financiƫle crisis van de afgelopen jaren. Ook de veerkracht van onze samenleving staat onder druk, wat blijkt uit de populistische tendensen van de laatste tijd. Deze uitdaging, die de koningin ook erkende in haar troonrede, zal veel van het land vragen. Het uitgesproken besef van de moeilijkheid van deze taak is het grote winstpunt van de troonrede.

Was de Troonrede maar een leeg vertoon, zoals sommigen beweerden? Was heel Prinsjesdag een zinloze exercitie, zoals een krant beweerde? U weet wel beter. Prinsjesdag 2012 in Den Haag heeft eens te meer laten zien dat overal kansen liggen. Kansen in Nederland, maar ook daarbuiten. Nederland heeft voor hetere vuren gestaan en de geschiedenis leert dat er voldoende oplossingen voorhanden zijn om de crisis te bezweren.

Foto door R J Essink (Ministerie van Defensie) [CC-BY-SA-3.0-nl], via Wikimedia Commons

Gerelateerde artikelen:

, , , ,