Opvallende termen in de Nederlandse politiek

Kranten die vol staan met politieke termenOok dit jaar waren er weer verscheidene opvallende termen populair in de Nederlandse politiek. Denk aan uitspraken over de ‘knoflooklanden’ of het ‘asfaltkabinet’, de retoriek van politiek Den Haag kent opvallende wegen. Hieronder zijn een aantal van deze termen op een rijtje gezet.

Knoflooklanden

Tijdens de eurocrisis was er veel te doen om de Zuidelijk Europese landen. Het zijn deze landen die het voortbestaan van de euro volgens velen in de weg kunnen staan. Vaak werden ze omschreven als luie landen, omdat ze te weinig gewerkt hebben, teveel hebben uitgegeven, dat soort ideeën. De term ‘knoflooklanden’ werd dan ook voornamelijk gebruikt voor landen als Griekenland, Spanje en Italië. De zuidelijke landen waar veel knoflook te vinden is en waar het economisch erg slecht gaat.

Het asfaltkabinet

In tijde van grote economische recessie en een op handen val van de euro is het kabinet erg trots op wat het afgelopen jaar bereikt heeft in het verkeer. De verhoging van de maximale snelheid op de Nederlandse snelwegen is iets waar het kabinet druk mee bezig is geweest terwijl de rest van de wereld op instorten staat, het lijkt een gigantische fout in prioriteiten. Daarom wordt het kabinet ook wel het ‘asfaltkabinet’ genoemd door de oppositie. Het is een maatregel die voor vrijwel niemand echt voordelen oplevert, behalve de automobilist die het een ‘lekker gevoel’ vind om 130 km/u te rijden.

Doe zelf normaal

Waarschijnlijk was dit de beroemdste woordenwisseling in de Kamer van 2011, die tussen Wilders en Rutte naar aanleiding van de Algemene Beschouwingen. Wilders roept ‘doe eens normaal man’, waarop Rutte antwoord met ‘doe lekker zelf normaal man’. Het was een opvallende woordenwisseling en werd door verschillende mensen opgepakt om T-shirts te drukken en groepen op te richten via social media. Ook werd de uitspraak gebruikt in verschillende muzikale filmpjes op internet.

Foto: c – Fotolia

Gerelateerde artikelen:

, ,